Hidrostop

Balkoni

Najšibkejše mesto na balkonu in terasah je naklonski estrih, ki ima zaradi svoje tehnologije vgradnje bolj porozno strukturo. Poleg funkcije naklona, služi estrih kot podlaga za polaganje keramičnih oblog, pa tudi kot zaščita morebitne bitumenske hidroizolacije na betonski plošči. V primeru lokalnega vdora vlage v naklonski estrih se ta zaradi njegove porozne strukture neovirano širi po celi površini. Vlaga se običajno zaradi padcev kopiči na čelu balkona, lahko pa pride tudi do zatekanja v notranje prostore ob balkonski površini.

S cikličnim zmrzovanjem in odtaljevanjem vlage v naklonskem estrihu prihaja do prekoračitve mejnih napetosti in s tem do razkroja estriha, dolgoročno pa do odstopanja zaključne obloge in tudi poškodb nosilne konstrukcije.

Kopalnice

Kopalnica spada med tako imenovane mokre prostore, kjer lahko pričakujemo povečano vlaženje stenskih in talnih površin. Sama keramična površina, fugirna masa oziroma sloj lepila pod keramiko nam ne zagotavljajo vodotesnost obložne površine. Poleg tega imamo v takšnih prostorih razne preboje površin zaradi vtočnih in iztočnih cevi. Tako nam že konstantno lokalno navlaževanje skozi obložno površino lahko povzroči težave v primarni konstrukciji (mavčna stena, omet, estrih) ter posledično tudi v sosednjih prostorih.

Bazeni

Bazenske konstrukcije so običajno izvedene iz t.i. vodotesnega betona. Zaradi zahtevnosti vgradnje betona, zahtevnosti izvedbe delovnih in dilatacijskih stikov, zapolnitve lukenj od opaževanja po odstranitvi opažev, nastanka razpok zaradi krčenja betona je pojem vodotesnosti celotne betonske konstrukcije dostikrat vprašljiv. V izogib riziku tesnosti se zato priporoča t.i. alternativno tesnjenje betonskih površin s polimercementnimi vodotesnimi masami.